wtorek, 26 listopada 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Puszyste ciasto drożdżowe  z rabarbarem i kruszonka :)

Przepis na ciasto drożdżowe:
300 gram przesianej maki pszennej
7 gram ( 1 opakowanie ) suszonych drożdży
pól szklanki letniego mleka
jedno jajko
50 gram cukru
50 gram roztopionego wystudzonego masła
Ponadto:
 kilka łodyg rabarbaru, lub jabłka, śliwki
Kruszonka :
40 gram masła
40 gram cukru
80 gram maki   Zagniatamy

Make wymieszać dokładnie z drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn).
Dodać roztrzepane jajko, mleko cukier, na końcu dodając masło.. Dokładnie wyrobić, i odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości.
Przełożyć na okrągła blachę o średnicy około 20 cm( spod wykładamy papierem do pieczenia)
Odstawiamy do napuszenia, na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy rabarbarem lub dowolnymi owocami i kruszonka.
Pieczemy około 35 minut ww temperaturze 180 stopni Celsjusza. Nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz