środa, 27 listopada 2013

Tort bezowy Pavlova

                       

                               



Składniki na beze:
1 i pól szklanki cukru ( około 220-250 gram )
4-5 białek
szczypta soli
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Białka ubijamy ze szczypta soli, gdy będą ubite dodajemy stopniowo po łyżce. Gdy cukier dokładnie się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną ubijamy.
Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg około 20-25 cm, ( im większe kolo tym niższa będzie beza) umieszczamy na spodzie blachy i wykładamy na nią pianę formując łyżka brzegi.  
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, i zmniejszamy do 120 stopni Celsjusza. Po pól godziny zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i suszymy przez 3-4 godziny.

250- 300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
Dowolne owoce np kiwi, truskawki
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, wykładamy na wystudzoną beze, i układamy owoce.
Przed wyłożeniem śmietany i owoców możemy polać beze sosem karmelowym, czekoladowym lub owocowym.




1 komentarz: