Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki
niepełna szklanka cukru
szczypta soli
Piekarnik rozgrzać to temperatury 160-170 stopni Celsjusza.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywna piane, stopniowo dodawać po łyżce cukru.
Mąkę przesiać, dodawać o łyżce do ubitych z cukrem białek delikatnie mieszając szpatułka.
Wylać na okrągłą foremkę o średnicy 20-21 cm. Piec około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
1 litr śmietany kremówki ( użyłam Millac Gold)
0,5 kg truskawek
6 łyżek cukru pudru
Zimny biszkopt przeciąć na 3 równe blaty. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć pierwsza warstwę ubita śmietaną, pokroić truskawki i przykryć drugim blatem, ponownie wyłożyć śmietaną i truskawkami i przykryć trzecim blatem. Reszta śmietany ozdobić tort. Brzegi możemy wysypać wiórkami kokosowymi, orzechami lub wiórkami czekoladowymi.
Jeśli lubicie bardziej wilgotne ciasta, można każdy blat nasączyć sokiem z cytryny zmieszanym z syropem cukrowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz