wtorek, 18 lutego 2014

Tort kawowy - Chrzest

Biszkopt kawowy:
5 dużych jajek
szklanka mąki
2 łyżki maki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
dwie płaskie łyżki kawy mielonej
* opcjonalnie pól łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek, ubić. Do ubitych białek dodawać stopniowo po łyżce cukru. ( Należy uważać aby przed dodaniem cukru nie przebić białek ). Gdy cukier się rozpuści dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich żółtek delikatnie dodajemy przesiane maki i kawę mieszając szpatułką ( nie należy mieszać zbyt długo). Do formy o średnicy 20-22 cm. wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 160-175 stopni Celsjusza ).
Pieczemy około 20-25 minut. ( Do momentu tzw suchego patyczka )

Krem:
250 ml śmietanki kremówki
250 gram mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Bita śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zrobi się gęsta dodajemy serek mascarpone. Miksujemy do połączenia składników.


Nasączenie biszkoptu :
niepełna szklanka kawy lekko posłodzona do smaku ( należy uważać żeby kawa nie była gorzka)
* opcjonalnie likier kawowy
Ponadto słoiczek dżemu porzeczkowego

Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Nakrapiamy kawą,  przekładamy dżemem porzeczkowym  i kremem, przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy.


Dekoracja z masy cukrowej:
 Krem maślany:
125 gram masła
125 gram cukru pudru
Masło w temp. pokojowej miksujemy na gładką masę, dodajemy cukier puder i miksujemy do uzyskania jednolitego gładkiego kremu.
Pokrywamy dokładnie brzegi i wierzch schłodzonego tortu.

Masa cukrowa: 
Polowa porcji z tego przepisu.

Poryty masą maślaną tort, powlekamy rozwałkowaną na odpowiednią grubość masą cukrową. Z reszty wykonujemy dekoracje wg uznania. Niewykorzystaną masę możemy przechowywać szczelnie owinięta w folie do 2 tygodni.

Biszkopt kawowy













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz