Tort brzoskwiniowo - śmietankowy
Składniki na tort w kształcie księgi
Biszkopt:
1 blat dolny)
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie łyżki wody
2 blat)
-10 -11 jajek
- niepełna szklanka cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie : Cale jajka ubijamy z polowa cukru na puszysta i gładką masę, dodajemy wodę i resztę cukru.
Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po trochu do ubitych na gładką masę jaje, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia składników. Wylewamy na blachę 30 na 35 cm ( spod wykładamy papierem do pieczenia) . Pieczemy około 20-25 min od do tzw suchego patyczka, temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Tak samo wykonujemy drugi blat biszkoptu, który później przekrawamy na pól.
Ponadto:
Do przełożenia tortu:
-Około 5-6 małych puszek brzoskwiń
- sok z 1 cytryny
- 1,5 litra śmietanki 36%
-3 lub 4 łyżki cukru pudru
-2 łyżki miodu płynnego
Do dekoracji:
-około 1,5 porcji masy cukrowej z tego przepisu
Masa maślana:
-250- 300 gram masła lub margaryny
250-300 gram cukru pudru
3 łyżki mleka
PONCZ:
Sok z cytryny łączymy z sokiem brzoskwiniowym z około 2 puszek, sprawdzając smak aby nie był zbyt słodki lub kwaśny, można dolać wody.
KREM
Schłodzoną śmietankę wylewamy do miski, dodajemy cukier puder i miód dzięki któremu śmietana będzie sztywniejsza. Ubijamy, uważając żeby śmietana się nie zważyła.
WYKONANIE
Pierwszy blat położyć na podkładce do tortów. Nasączyć ponczem, pamiętając ze spod nie może być zbyt wilgotny.
Układamy polowe pokrojonych na mniejsze kawałki brzoskwiń, pokrywamy polowa śmietanki i przykrywamy następną warstwa biszkoptu. czynność powtarzamy z następną warstwa, przykrywamy ostatnim blatem.
Górny biszkopt wycinamy wzdłuż pionowo na środku na kształt wcięcia w książce, ścinamy delikatnie brzegi nadając kształt otwartej księgi.
Tort schładzamy, w tym czasie przygotowujemy masę maślana.
Margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę, dodajemy porcjami cukier puder i mleko, miksujemy do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Jeśli jest potrzeba skorygowania brzegów tortu, nadania mu kształtu za pomocą kremu możemy powiększyć porcje do 300 gram. Porcja z 250 gram margaryny starcza na pokrycie tortu cienka warstwa kremu.
Pokrywamy dokładnie cały tort masa maślana, wygładzając brzegi i formując górna warstwę tortu.
Schładzamy przez kilka godzin w lodowce.
W tym czasie, lub dzień wcześniej przygotowujemy masę cukrowa, którą pokrywamy gotowy tort i dekorujemy wg uznania. Tort w kształcie księgi lepiej pokrywać masa na dwa razy tzn najpierw jedna stronę, później druga, łączenie na środku możemy zakryć zakładką z masy cukrowej :))
torty jakie piękne i najsmaczniejsze coś wspaniałego zdobią stół i rozpieszczają podniebienie gratuluje talentu
OdpowiedzUsuńToż to prawdziwe dzieło sztuki :)))
OdpowiedzUsuń