czwartek, 27 lutego 2014

Ciastka owsiane z miodem i bakaliami

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka maki
2 jajka
2 łyżki miodu
60 gram miękkiego masła
3 łyżki cukru ( np. trzcinowego)
50 gram rodzynek lub żurawiny
50 gram orzechów laskowych
50 gram posiekanych orzechów włoskich
50 gram migdałów
 lub więcej bakalii
Możemy użyć np. tylko orzechów lub innych ulubionych bakalii.

Ciasteczka nie są zbyt słodkie, dlatego jeśli lubicie bardziej słodkie można dodać około 50 gram białej czekolady, lub oblać roztopioną czekoladą gotowe ciasteczka.

Wykonanie:
Suche składniki mieszamy, dodajemy miód jajka i masło i dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formujemy ciasteczka ( około 16), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



6 komentarzy:

  1. Mnaim uwielbiam takie ciastka <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Skorzystałam z tego przepisu dodając jeszcze cynamon oraz za namową męża trochę mlecznej pokrojonej w kostkę - wyszły smaczne i słodkie - moim ulubionym składnikiem w tego typu ciastkach jest żurawina :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię je już drugi dzień z rzędu - są bardzo szybkie w przygotowaniu, niedrogie i oczywiście smaczne, przez co 16 sztuk okazuje się zaskakująco małą liczbą. ;) Ja dodaję jeszcze odrobinę cynamonu do smaku. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń