wtorek, 3 grudnia 2013

Jabłecznik

Szybki jabłecznik na cieście francuskim


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
7 dużych jabłek
2 łyżki cynamonu ( mniej lub więcej do smaku )
kilka łyżek cukru ( w zależności od słodkości jabłek )
Jeżeli jabłka są bardzo soczyste możemy dodać kilka łyżek bułki tartej

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Okrągła blaszkę wykładamy ciastem francuskim (spod i brzegi), nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.
Jabłka obieramy, trzemy na tarce doprawiamy cukrem i cynamonem.
Możemy dodać posiekane i obrane ze skorki orzechy włoskie. Wyciągamy ciasto i wkładamy na nie jabłka.
Z reszty ciasta francuskiego możemy uformować róże ( ciasto kroimy w paski i zawijamy), układając je wokół brzegu blachy.
Pieczemy około 20- 25 minut.







Możemy podawać gorące z bita śmietaną lub lodami waniliowymi: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz