sobota, 14 grudnia 2013

Szybki piernik bez jajek.



Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki maślanki
pól szklanki oleju
pól szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu (np śliwkowego, porzeczkowego )
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody

Ponadto do przełożenia: ( można pominąć)
około 3 łyżki dżemu
marcepan

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 160-170 stopni Celsjusza.
Do dużej miski przesiać mąkę kakao i sodę, dosypać cukier i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przelać do dużej keksowki, piec około 40-50 minut. :)

Po wystudzeniu przekroić na 3 części, przełożyć dżemem i marcepanem wg upodobań.
Wierzch możemy polać lukrem lub czekolada.





Przepis podpatrzony ze strony Bake And Taste . :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz