niedziela, 8 grudnia 2013

Karpatka

























Przepis na karpatkę:

Ciasto parzone:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej + pól łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 gram margaryny ( polowa kostki )
5 jajek

Krem budyniowy waniliowy :
litr mleka
laska wanilii
6 łyżek maki ziemniaczanej
5-6 łyżek maki pszennej
5 łyżek cukru
( zamiast wanilii możemy użyć cukru waniliowego, lub aromatu z wanilii)
250 gram masła
125 gram margaryny

Wykonanie:
Ciasto: Do gotującej wody wrzucić margarynę, zmniejszyć ogień, mieszać do rozpuszczenia margaryny. 
Dodać mąkę pszenna i energicznie mieszać około 2 minut. Masa powinna odchodzić od brzegów garnka.
Do wystudzonej masy dodać jajko i zmiksować. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku. Dokładnie ubić. Masę podzielić na dwie części. Na dużej blasze około 40 na 35 cm wyłożonej papierem rozprowadzamy cienko połowę ciasta. To samo robimy z drugą połową ciasta. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia! 

Krem:
Połowę mleka podgrzewamy (w garnku z grubym dnem) z laską wanilii, którą wcześniej nacinamy wzdłuż nożem. Dodajemy cukier mieszamy do rozpuszczenia.
W drugiej połowie mleka dokładnie rozprowadzamy make pszenna i ziemniaczaną.
Do gotującego mleka dodajemy mleko z mąką, cały czas mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego budyniu.
Budyń odstawiamy do wystygnięcia przykrywając wierzch folią alby nie powstał kożuch.
Masło i margarynę ucieramy, dodajemy łyżka po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitego gładkiego kremu.
Do smaku możemy dodać kilka kropel aromatu waniliowego, lub śmietankowego.

Zimne ciasto przekładamy kremem, przykrywamy drugim ciastem (falami do góry). Odstawiamy do stężenia  się kremu najlepiej na cala noc do lodówki. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :)









1 komentarz: